Hjerte eller hjerne?

På en ledelseskonference for nylig blev sløret løftet for en af de nyeste trends omkring ledelse – ‘Fleksibilitet’.

Jeg ved ikke med dig, men for mig var nyheden ikke stor og ej heller ny.

Så hvorfor taler forskerne og ledelsesnørder så om det? Fordi vi godt ved det, men måske ikke helt gør det eller er det. Mange vil gerne have én løsning eller stil. Hvad er “rigtigt”?:

Management eller leadership

Instruerende eller coachende

Blød eller hård

Direkte eller diplomatisk

Giv slip eller kontrollér

Hjerne eller hjerte

du kan selv fortsætte listen.

Sandheden er både-og, derfor ‘Fleksibilitet’.

Vores verden er dynamisk, hurtig, global, markeder ændrer sig, behov skifter, forskelligheden er stor. Kravene til dig er som altid – levér og gør det succesfuldt. Resultatet er stadig, det som tæller.

Kunsten er at kunne og turde være fleksibel. Kan du bevare din autenticitet, når du det ene øjeblik skal være direkte og instruerende, og det næste øjeblik udforskende og coachende? Ja, du kan. Men du skal holde fast i dig selv, de skal stadig kunne mærke ‘dig’. Så du er ‘klar i spyttet’. Enig – det kræver også træning.

Kan du blive for fleksibel?

Ja, hvis du ikke formår at holde fast i din autenticitet.

Jeg tabte den

Jeg blev for fleksibel for en stund her i efteråret. Jeg havde ‘snuen’ i sporet i forhold til, hvad jeg ville og skulle, men som er altid er jeg nysgerrig, åben, mulighedsorienteret mv. Derfor blev jeg begejstret omkring et nyt samarbejde og var top-motiveret og i gang med at lukke en aftale. Men pludselig var jeg stresset, følte mig ikke skarp, var i tvivl. Hvad var der sket? Det var tydeligt for dem, som er tæt omkring mig. Jeg var løbet for langt med andres krav, ønsker og syn – ren ‘hjerne’-beslutninger. Det krævede nogle hårde sparrings- og coachingtimer at komme tilbage til mig – at være autentisk og ærlig overfor mig selv – mærke ‘hjerte’. Da jeg mærkede, blev jeg skarp og klar. Beslutningerne var nemme, fik sagt fra, og kom tilbage til det for mig ‘rigtige’ spor.

Giv dig selv en gave

Giv dig selv en gave i julen – som vi kalder ‘hjerternes fest’. Rigtig god mulighed for at slippe og lade refleksionen gøre sit arbejde. Brug julen til at holde dit udgangspunkt i hjertet. Du kan trygt stole på, at din hjerne nok skal følge med.

Det er når det er omvendt, at det kan blive en udfordring – hjernen styrer og hjertet ikke kan følge med.

Du ved det selv – mærk efter.

Rigtig glædelig jul og et fantastisk, forrygende nytår!

kærlig hilsen

Rikke

Fordi mennesker følger mennesker – ikke strategier

 

Leave a Comment